Crespells d’Alcúdia

AutorAntoni MateuCategoria, DificultatIntermèdia
Temps de preparació4 hrs

La gastronomia de Pasqua és un dels trets idiosincràtics de Mallorca que més han aconseguit consolidar-se i arribar fins als nostres dies. Ara bé, precisament pel fet que és encara viva s'han anat produint una sèrie d'adaptacions als temps, amb la consegüent pèrdua de diversitat. Avui en dia parlam essencialment de crespells, robiols i panades, però antigament la sèrie s'estenia: rubiols fullats, flaons, rotllos, formatjades, etc. Vos recomanam aquesta entrevista a Tomeu Arbona per prendre una idea de la cuina pasqual temps enrere. 

Tot amb tot, encara hi ha famílies i pobles que conserven receptes que s'han perdut en molts altres indrets, i cada casa té la seva plagueta de receptes de Pasqua. En el cas d'Alcúdia, als nostres dies han arribat uns crespells que són ben diferents del que es fan a la resta de l'illa (que a Alcúdia en deim "estrelles" o "corets", segons la forma). Aquests crespells s'havien gairebé perdut fins fa no gaire; només algunes poques famílies els continuaven fent. Tanmateix, els darrers anys sembla que han reprès una mica de protagonisme, potser per l'orgull que ens produeix posseir l'exclusivitat del producte: hi ha dos forns d'Alcúdia que han començat a fer-ne i se'n poden trobar tota la temporada de Pasqua.

Aquests crespells es fan amb farina de força i duen una bona quantitat d'ous. No són farcits, sinó que es coronen d'ou rebatut i sucre. Segons em contà la padrina -de qui he heretat la recepta, que era de sa mare-, aquests crespells eren de les primeres pastes que es feien en temps de Pasqua, ja que aguanten un bon grapat de dies i són bones per mullar amb la llet els dematins baldament s'assequin. 

Amb un quilo de farina surten devers 10 crespells, segons la mida. En aquest cas hem fet servir massa mare, però podeu preparar un preferment fonent 25 g de llevat de forner en 150 g de farina i l'aigua que prengui.

Fetes les presentacions, vegem la recepta d'aquests crespells d'Alcúdia (la versió de la repadrina Maria). Amb un quilo de farina surten devers 10 crespells, segons la mida.

Ingredienti

Per la pasta
 200 g de saïm
 200 g de sucre
 5 ous
 1 kg de farina de força (d'ensaïmada), aproximadament
 1 taronja (el suc)
 1 paquet de llevat de forner o 200 g de massa mare
Per endolcir-los
 1 ou batut
 Canyella
 1 llimona (ratllada)
 Sucre
 Sucre en pols

Ingredients

Pas a pas
1

Feim la pasta: mesclam primer els líquids (suc de la taronja, els ous, el llevat i el saïm a temperatura ambient), hi fonem el sucre i hi afegim la farina que es begui (un quilo, aproximadament).

2

Deixam tovar la pasta. Si tenim temps val la pena deixar-la tovar tota la nit i rompre-li el tou una o dues vegades. Si no pot esser, ha de tovar almanco 2-3 hores.

3

En haver ben tovat, prenem una bolla de pasta i l'aprimam fins que faci mig dit d'alt. Donam a la pasta forma quadrada, aproximadament 20x20 cm.

4

Feim clotets amb un dit i hi escampam l'ou batut. Damunt l'ou hi espolsam sucre i canyella, i hi ratllam una mica de llimona.

5

Prenem ara una bolla més petita de pasta i feim un altre quadrat, més o manco la meitat del primer. Hi feim uns talls enmig.

6

Col·locam el segon quadrat damunt el primer, i també l'embetumam d'ou batut, sucre, canyella i llimona.

7

Duim les puntes del quadrat més gros cap enmig del quadrat més petit, i pitjam lleugerament les puntes perquè s'aferrin i no tornin a rere.

8

A mesura que n'anam fent, els col·locam dins una palangana de forn i els deixam tovar almanco 1 hora.

9

Els enfornam a 170 ºC fins que prenguin un bon coloret, devers 30 minuts.

10

Si voleu, es poden ensalgar amb sucre en pols. D'aquesta manera són més mengívols, ja que la pasta no és excessivament dolça. Ja és cuit!

Ingredients

Per la pasta
 200 g de saïm
 200 g de sucre
 5 ous
 1 kg de farina de força (d'ensaïmada), aproximadament
 1 taronja (el suc)
 1 paquet de llevat de forner o 200 g de massa mare
Per endolcir-los
 1 ou batut
 Canyella
 1 llimona (ratllada)
 Sucre
 Sucre en pols

Pas a pas

Pas a pas
1

Feim la pasta: mesclam primer els líquids (suc de la taronja, els ous, el llevat i el saïm a temperatura ambient), hi fonem el sucre i hi afegim la farina que es begui (un quilo, aproximadament).

2

Deixam tovar la pasta. Si tenim temps val la pena deixar-la tovar tota la nit i rompre-li el tou una o dues vegades. Si no pot esser, ha de tovar almanco 2-3 hores.

3

En haver ben tovat, prenem una bolla de pasta i l'aprimam fins que faci mig dit d'alt. Donam a la pasta forma quadrada, aproximadament 20x20 cm.

4

Feim clotets amb un dit i hi escampam l'ou batut. Damunt l'ou hi espolsam sucre i canyella, i hi ratllam una mica de llimona.

5

Prenem ara una bolla més petita de pasta i feim un altre quadrat, més o manco la meitat del primer. Hi feim uns talls enmig.

6

Col·locam el segon quadrat damunt el primer, i també l'embetumam d'ou batut, sucre, canyella i llimona.

7

Duim les puntes del quadrat més gros cap enmig del quadrat més petit, i pitjam lleugerament les puntes perquè s'aferrin i no tornin a rere.

8

A mesura que n'anam fent, els col·locam dins una palangana de forn i els deixam tovar almanco 1 hora.

9

Els enfornam a 170 ºC fins que prenguin un bon coloret, devers 30 minuts.

10

Si voleu, es poden ensalgar amb sucre en pols. D'aquesta manera són més mengívols, ja que la pasta no és excessivament dolça. Ja és cuit!

Crespells d’Alcúdia

7 thoughts on “Crespells d’Alcúdia

        Deixau una resposta

        L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *