De petit no volia menjar patates... i llavors la meva nonna Magliù me feia preparar amb ella els gnocchi... Ens divertíem empastant i dant-los formes d'allò més diverses. Després, tanmateix, en menjava ben pocs. El mínim per fer-la contenta... Ha estat més tard que he sabut apreciar aquests gustos, els perfums.. aqueix punt de nou moscada en la pasta. I a més els gnocchi es poden acolorir, amb espinacs, amb tinta de sípia... o amb allò que més vos inspiri. Els gnocchi de patata, tendres i simples. Gràcies Nonna... ara ja és cuit!
Bullim les patates, pelades i esbocinades, fins que es comencin a desfer.
Després que hagin refredat una mica, esclafam les patates amb la forqueta. Convé fer-ho repetides vegades per tal d'evitar que quedin trossos grossos de patata.
Trempam la patata, dins un bol, amb un polsim de sal i nou moscada al gust.
Damunt de la post on treballarem hi col·locam la farina en volcà. Enmig del clot hi posam la patata esclafada i trempada i, al capdamunt, un ou batut.
Començam a pastar els tres ingredients, afegint farina si trobam que en fa falta més. Hem de pastar almanco durant cinc minuts, fins que la pasta tengui una consistència elàstica. A diferència de la pasta fresca amb ou, no fa falta deixar reposar la pasta abans de treballar-la.
Prenem una porció de la pasta més o manco petita i començam a donar-li forma cilíndrica, ajudant-nos amb les dues mans. El diàmetre del cilindre pot variar al gust de cadascú -com més gruixat sigui, més grossos seran els gnocchi-; una bona mesura és 1 cm, aproximadament.
En tenir la gruixa desitjada, tallam el cilindre en petites porcions de devers 2 cm.
Ara ve la part més divertida: prenem un ratllador de formatge i, per la part de darrera, feim força amb el polze damunt una de les porcions. Hem de fer força cap avall, de manera que es creï un petit espiral de pasta amb la forma dels forats a l'exterior. És més mal d'explicar que de fer!
A mesura que els anam fent, col·locam els gnocchi damunt una palangana enfarinada.
Per coure els gnocchi posau una olla plena d'aigua a bullir. En arrencar el bull, posau-hi un polsim de sal i els gnocchi. Sabreu que són cuits quan comencin a surar (1-2 minuts, depenent de la grandària).
Els podeu trempar amb diferents salses. Una de les maneres més senzilles -tot i que no per això manco gustoses- és fer-los amb "burro e salvia", o sigui, amb mantega i sàlvia. Simplement sofregiu un grapat de fulles de sàlvia amb mantega, i abocau-hi els gnocchi cuits. Ho podeu acompanyar d'una mica de parmigiano per fer-ho més bo.
Ja és cuit!
Consells i trucs:
- Si no heu de coure els gnocchi el mateix dia, els podeu conservar dins la congeladora durant setmanes sense cap problema. Convé que els tapeu bé per evitar que s'assequin. De fet, una bona manera és congelar-los dins un recipient tancat i, el sendemà, passar-los dins una bossa perquè ocupin manco lloc i es conservin millor.
Ingredients
Pas a pas
Bullim les patates, pelades i esbocinades, fins que es comencin a desfer.
Després que hagin refredat una mica, esclafam les patates amb la forqueta. Convé fer-ho repetides vegades per tal d'evitar que quedin trossos grossos de patata.
Trempam la patata, dins un bol, amb un polsim de sal i nou moscada al gust.
Damunt de la post on treballarem hi col·locam la farina en volcà. Enmig del clot hi posam la patata esclafada i trempada i, al capdamunt, un ou batut.
Començam a pastar els tres ingredients, afegint farina si trobam que en fa falta més. Hem de pastar almanco durant cinc minuts, fins que la pasta tengui una consistència elàstica. A diferència de la pasta fresca amb ou, no fa falta deixar reposar la pasta abans de treballar-la.
Prenem una porció de la pasta més o manco petita i començam a donar-li forma cilíndrica, ajudant-nos amb les dues mans. El diàmetre del cilindre pot variar al gust de cadascú -com més gruixat sigui, més grossos seran els gnocchi-; una bona mesura és 1 cm, aproximadament.
En tenir la gruixa desitjada, tallam el cilindre en petites porcions de devers 2 cm.
Ara ve la part més divertida: prenem un ratllador de formatge i, per la part de darrera, feim força amb el polze damunt una de les porcions. Hem de fer força cap avall, de manera que es creï un petit espiral de pasta amb la forma dels forats a l'exterior. És més mal d'explicar que de fer!
A mesura que els anam fent, col·locam els gnocchi damunt una palangana enfarinada.
Per coure els gnocchi posau una olla plena d'aigua a bullir. En arrencar el bull, posau-hi un polsim de sal i els gnocchi. Sabreu que són cuits quan comencin a surar (1-2 minuts, depenent de la grandària).