Albergínies farcides

AutorAntoni MateuCategoria, , , DificultatIntermèdia

Les albergínies farcides són un plat que tenen una forta càrrega emotiva, ja que em porten molts de records d'infantesa. A ca nostra sempre hem tengut hort, i en ser temps d'albergínies sempre en dúiem dues bosses a ca la padrina; el sendemà, com per art de màgia, s'havien convertit en dues palanganes d'albergínies farcides. La padrina sempre les coïa dins una palangana amb un sostre de patates fregides a baix i salsa de tomàtiga per damunt... el cel! Eren un dels meus plats preferits. Després d'una bona temporada (anys!) sense menjar-ne, m'he animat a cercar una recepta que em satisfés i que em recordés aquelles albergínies d'infantesa. 

Havent passat un parell d'intents i les respectives millores, ja vos puc presentar la meva recepta de les albergínies farcides. Per a cuinar-les d'aquesta manera, les albergínies que van millor són de mida petita o mitjancera. A més, jo estic avesat a fer servir les albergínies retxades, que tenen un punt d'amargor més important que les que són totes morades. Tanmateix, avui en dia pels mercats pareix que s'ha estès la moda que com més gros millor, i és mal de fer trobar albergínies retxades. En qualsevol cas, això no és impediment per a obtenir un plat de primera.

Si ha de ser plat únic, podeu fer comptes amb una albergínia (dues meitats) per persona. Tanmateix, si és un segon plat amb una meitat perhom n'hi haurà prou.

Anem per feina!

Comensals8 Servings
Temps de preparació1 hTemps de cocció40 minsTemps total1 h 40 mins
Ingredients
 8 albergínies mitjanceres
 1 kg de carn capolada
 2 cebes mitjanceres
 2 tomàtigues
 2 cullerades de farina
 1 raig de llet (aprox. 100 mL)
 3 ous
 Galleta picada
 1 manat de julivert
 1 brot de moraduix
 Sal, pebre bo i nou moscada
 Salsa de tomàtiga i patates fregides (per servir)
Pas a pas
1

Xapam les albergínies per la meitat (podeu llevar el capoll o no, al gust vostre) i amb un ganivet marcam una graella: feim talls verticals i horitzontals. No hem de travessar la pell. Aquests talls ens ajudaran a buidar l'albergínia en ser cuita.

2

Col·locam les meitats cap per amunt en una palangana de forn, i les rajam d'oli d'oliva i les salam. Ho enfornam 25 minuts a 170 ºC.

3

En ser cuites, deixam refredar una mica les meitats i les buidam amb una cullera. Hem d'anar alerta de no foradar la pell. De moment deixam la polpa a banda.

4

Preparam un sofregit d'all, ceba i tomàtiga.

5

Quan el sofregit sigui ben cuit hi afegim la carn capolada, que trempam amb sal i pebre bo. Ho remenam fins que la carn prengui color de cuit.

6

Afegim a la mescla la polpa de l'albergínia capolada. La podeu esbocinar amb un ganivet o, si no voleu trobar cap bocí d'albergínia, amb una capoladora elèctrica. Ho remenam perquè s'incorpori bé.

7

Feim un clot enmig de la pasta i hi posam les dues cullerades de farina. Remenam una estona perquè la farina es torri (sense que es cremi!) i després hi afegim la lleti la nou moscada. Ho remenam perquè fins que quedi tot ben lligat.

8

Afegim una picada de julivert i moraduix i apagam el foc. Quan comenci a refredar-se hi posam els dos ous i remenam una estona perquè s'incorporin bé.

9

Quan el farcit sigui prou fred com per treballar-lo sense cremar-nos, començam a omplir les albergínies. Segons com siguin de grosses el farcit no vos bastarà per totes les meitats.

10

Batem un ou i l'empram per pintar les albergínies farcides, que ensalgam amb galleta picada.

11

Col·locam les albergínies en una palangana de forn, hi afegim un raig d'oli d'oliva per damunt i les coem: 40-50 minuts a 200 ºC. Ja és cuit!

Consells i trucs:
  • Una manera ideal de completar el plat és d'aquesta manera: tallau patates a rodanxes més o manco gruixades, i fregiu-les. Després feis-ne un sostre a la palangana que anirà al forn, i posau-hi a damunt les albergínies. Acabau-ho de coure tot plegat al forn.
  • És molt pràctic fer moltes albergínies farcides en un dia i després congelar-les. Les podeu congelar una vegada que els haureu arrebossat d'ou i galleta picada. Quan vulgueu menjar-ne, bastarà que les enforneu com si fossin acabades de fer (es poden enfornar quan encara estan congelades). En 40 minuts de forn tendreu un dinar de primera.

Ingredients

Ingredients
 8 albergínies mitjanceres
 1 kg de carn capolada
 2 cebes mitjanceres
 2 tomàtigues
 2 cullerades de farina
 1 raig de llet (aprox. 100 mL)
 3 ous
 Galleta picada
 1 manat de julivert
 1 brot de moraduix
 Sal, pebre bo i nou moscada
 Salsa de tomàtiga i patates fregides (per servir)

Pas a pas

Pas a pas
1

Xapam les albergínies per la meitat (podeu llevar el capoll o no, al gust vostre) i amb un ganivet marcam una graella: feim talls verticals i horitzontals. No hem de travessar la pell. Aquests talls ens ajudaran a buidar l'albergínia en ser cuita.

2

Col·locam les meitats cap per amunt en una palangana de forn, i les rajam d'oli d'oliva i les salam. Ho enfornam 25 minuts a 170 ºC.

3

En ser cuites, deixam refredar una mica les meitats i les buidam amb una cullera. Hem d'anar alerta de no foradar la pell. De moment deixam la polpa a banda.

4

Preparam un sofregit d'all, ceba i tomàtiga.

5

Quan el sofregit sigui ben cuit hi afegim la carn capolada, que trempam amb sal i pebre bo. Ho remenam fins que la carn prengui color de cuit.

6

Afegim a la mescla la polpa de l'albergínia capolada. La podeu esbocinar amb un ganivet o, si no voleu trobar cap bocí d'albergínia, amb una capoladora elèctrica. Ho remenam perquè s'incorpori bé.

7

Feim un clot enmig de la pasta i hi posam les dues cullerades de farina. Remenam una estona perquè la farina es torri (sense que es cremi!) i després hi afegim la lleti la nou moscada. Ho remenam perquè fins que quedi tot ben lligat.

8

Afegim una picada de julivert i moraduix i apagam el foc. Quan comenci a refredar-se hi posam els dos ous i remenam una estona perquè s'incorporin bé.

9

Quan el farcit sigui prou fred com per treballar-lo sense cremar-nos, començam a omplir les albergínies. Segons com siguin de grosses el farcit no vos bastarà per totes les meitats.

10

Batem un ou i l'empram per pintar les albergínies farcides, que ensalgam amb galleta picada.

11

Col·locam les albergínies en una palangana de forn, hi afegim un raig d'oli d'oliva per damunt i les coem: 40-50 minuts a 200 ºC. Ja és cuit!

Albergínies farcides

Deixau una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *