El gató és una de les postres més tradicionals i difoses que podem trobar avui en dia a Mallorca. El seu nom prové del francès "gâteau" (pastís), i això ens fa pensar que els orígens del pastís són francesos. Alguns entesos afirmen que el gató arribà a Mallorca per part dels francesos exiliats a Mallorca arran de la revolució del 1789. Tanmateix, hi ha documents que confirmen que a Mallorca ja se servien dolços fets amb ametla amb anterioritat: l’any 1679, amb motiu de la visita del bisbe Bernat Cotoner, en el monestir de Sant Salvador, se serviren, entre d’altres aliments, coques d’ametlla. 1
Aquí unes dades curioses obtingudes a partir d'una enquesta del 2015: el 83 % de forns de Mallorca prepararen el gató. La producció mitjana per forn és de 468 gatons, i la producció total de Mallorca és d'aproximadament 105.000 unitats (83 tones!). I això vol dir una facturació d'uns 2.070.000 euros! No són bromes ;-P
Aquesta coca és bona de fer i molt gustosa. A més, aguanta humida un bon grapat de dies. La podeu fer d'un dia per l'altre i no se coneix. Sens dubte un bocí de gató amb una bolla de gelat d'ametla mallorquí és un dels meus dolços preferits!
Per aquestes mesures feim servir un motlo rodó de 30 cm de diàmetre, i surt un gató de 4 cm d'alt. Si el voleu més alt feis servir un motlo més estret. Pensau que en enfornar-lo no puja gaire més del volum de la pasta crua.
Engreixam (amb saïm o mantega) un motlo i l'enfarinam. Encenem el forn a 180 ºC.
Separam els blancs dels vermells i els posam en dos recipients separats.
Pujam els blancs amb una batedora amb una part del sucre.
Ara, muntam els vermells amb la mateixa batedora i hi afegim el sucre. Quan es munten els vermells tornen d'un color més clar.
Afegim als vermells l'ametla, la pell de llimona i la canyella.
Trabucam la mescla d'ingredients en el bol on havíem pujat els blancs, i ho incorporam bé amb moviments circulars i suaus.
Tot d'una que la pasta estigui a punt, la posam dins el motlo i l'enfornam 30 minuts a 180 ºC.
Veureu que fa via a prendre color. En 30-35 minuts serà cuit. El treim del forn i el deixam refredar.
Quan hagi refredat, el treim del motlo i el posam dins un plat, cap per avall (que quedi amb la part plana cap amunt). L'ensalgam de sucre (hi podeu afegir el vostre toc personal!).
Només queda tallar-ne un tros i tastar-lo! Amb una bolla de gelat d'ametla és espectacular... ja és cuit!
Ingredients
Pas a pas
Engreixam (amb saïm o mantega) un motlo i l'enfarinam. Encenem el forn a 180 ºC.
Separam els blancs dels vermells i els posam en dos recipients separats.
Pujam els blancs amb una batedora amb una part del sucre.
Ara, muntam els vermells amb la mateixa batedora i hi afegim el sucre. Quan es munten els vermells tornen d'un color més clar.
Afegim als vermells l'ametla, la pell de llimona i la canyella.
Trabucam la mescla d'ingredients en el bol on havíem pujat els blancs, i ho incorporam bé amb moviments circulars i suaus.
Tot d'una que la pasta estigui a punt, la posam dins el motlo i l'enfornam 30 minuts a 180 ºC.
Veureu que fa via a prendre color. En 30-35 minuts serà cuit. El treim del forn i el deixam refredar.
Quan hagi refredat, el treim del motlo i el posam dins un plat, cap per avall (que quedi amb la part plana cap amunt). L'ensalgam de sucre (hi podeu afegir el vostre toc personal!).
Només queda tallar-ne un tros i tastar-lo! Amb una bolla de gelat d'ametla és espectacular... ja és cuit!
2 thoughts on “Gató d’ametla”