Avui vos duim la recepta de coques de patata o de Valldemossa, ideals per mullar amb la llet els dematins i, sobretot, per acompanyar una bona tassa de xocolata calenta. Valldemossa és una pintoresca vila de la Serra de Tramuntana, avui en dia coneguda, a més de per la seva interessant història i els seus formosos paisatges, per les coques de patata. Sovint en parlar de coques de Valldemossa parlam de les que són petites, de porció individual. Tanmateix, antigament se solien fer grosses -i encara avui, en tenir convidats a taula.
Les coques de patata prenen un protagonisme especial per les festes de Nadal. A ca nostra la tradició del dissabte de Nadal és sopar de pa amb oli, anar a matines i, en tornar, fer col·lació amb una tassa de xocolata i dues tallades de coca de patata. A més, el dissabte dels reis a vespre tota la família passa per ca nostra on hi troben coques i ensaïmades. I és que aquesta recepta hi diu en l'hivern, ja que ha de mester moltes hores de tou -davant la foganya és el lloc ideal!.
Passat Nadal, aquesta recepta pren altres formes i dona pas a les coques de sobrassada, pel període de foguerons, i després a les coques de tallades dels darrers dies*. Heus aquí una glosa que reflecteix el paper principal de la coca a Nadal:
Si em convida per anar
a matines, s'estimada,
ja pot estar preparada
que sa coca vull tastar;
i vi que m'ha de donar,
de sa bóta congrenyada.
Si em promet de dar-me vi,
s'al·lota, i coca amb tallades,
no haurà de dir tres vegades
«'nem a matines amb mi!»,
només que abans de partir
jo la vull haver tastada.
Si respectau els temps de tou, el resultat són unes coques la mar de toves i humides. Amb aquestes mesures surten entre sis i deu coques, en funció de la mida que hi doneu. Fetes les presentacions... començam?
*Els "darrers dies" són els dies de carnaval, o sigui, els tres dies abans que comenci la Quaresma.
Fonem dins el bol el llevat amb l'aigua tèbia i un parell de cullerades de farina. Ha de quedar una pasta aferradissa, com veis a la imatge. Tapam el recipient i el deixam tovar almanco una hora.
Mentre el preferment tova, posam una olla al foc i bullim les patates amb la pell. En ser cuites les pelam i les passam dues vegades per un passapuré.
Quan el preferment hagi tovat, començam a fer la pasta.
Mesclam el preferment, els ous, el sucre, el saïm i la patata. Amb les mans ho integram tot. El saïm ha d'estar a temperatura ambient, en grapejar-lo una mica se fondrà.
Afegim farina de força a poc a poc, la que prengui (aprox. mig quilo). Hem de pastar una bona estona, fins que la pasta sigui ben elàstica. Si ens és massa enganxosa podem untar-nos les mans amb una mica d'oli d'oliva.
Una vegada la pasta és a punt, la col·locam en un recipient per al primer tou. En el nostre cas hem fet servir un caixó a posta, que té tapadora i la pasta no s'asseca. Altrament podem posar la pasta en un recipient tapat amb paper film. La deixam tovar fins que dupliqui o tripliqui el volum.
Després d'un grapat d'hores la pasta haurà ben tovat. El temps depèn molt de la temperatura; nosaltres l'hem tenguda dins el forn lleugerament encalentit (no més de 50 ºC) i han fet falta dues hores.
Tornam a pastar lleugerament i feim bolles de pasta, grosses com vulgueu. Per a fer coques d'una bona mida les bolles poden ser de 170-190 grams. Amb aquesta mesura al nostre forn en podem fer quatre per palangana.
Distribuïm les bolles damunt la palangana folrada amb paper de forn i les deixam tovar. Nosaltres hem posat la palangana al forn lleugerament encalentit durant tres hores.
Quan hagin ben tovat, les enfornam al forn encalentit a 180 ºC.
Seran a punt quan prenguin coloret (10-15 minuts). Alerta perquè es cremen amb un descuit!
Quan hagin refredat les ensalgam amb sucre i... ja és cuit!
Consells i trucs:
- En haver de deixar les coques tovar, un bon truc és posar-les dins el forn que hagi estat encès uns minuts abans. La temperatura no ha de superar els 50 graus i, per evitar que les coques s'assequin, podem posar també dins el forn un tassó d'aigua calenta, que mantindrà l'ambient humit.
- Una vegada cuites les coques es poden congelar. D'aquesta manera en voler-ne menjar bastarà descongelar-la al microones.
Ingredients
Pas a pas
Fonem dins el bol el llevat amb l'aigua tèbia i un parell de cullerades de farina. Ha de quedar una pasta aferradissa, com veis a la imatge. Tapam el recipient i el deixam tovar almanco una hora.
Mentre el preferment tova, posam una olla al foc i bullim les patates amb la pell. En ser cuites les pelam i les passam dues vegades per un passapuré.
Quan el preferment hagi tovat, començam a fer la pasta.
Mesclam el preferment, els ous, el sucre, el saïm i la patata. Amb les mans ho integram tot. El saïm ha d'estar a temperatura ambient, en grapejar-lo una mica se fondrà.
Afegim farina de força a poc a poc, la que prengui (aprox. mig quilo). Hem de pastar una bona estona, fins que la pasta sigui ben elàstica. Si ens és massa enganxosa podem untar-nos les mans amb una mica d'oli d'oliva.
Una vegada la pasta és a punt, la col·locam en un recipient per al primer tou. En el nostre cas hem fet servir un caixó a posta, que té tapadora i la pasta no s'asseca. Altrament podem posar la pasta en un recipient tapat amb paper film. La deixam tovar fins que dupliqui o tripliqui el volum.
Després d'un grapat d'hores la pasta haurà ben tovat. El temps depèn molt de la temperatura; nosaltres l'hem tenguda dins el forn lleugerament encalentit (no més de 50 ºC) i han fet falta dues hores.
Tornam a pastar lleugerament i feim bolles de pasta, grosses com vulgueu. Per a fer coques d'una bona mida les bolles poden ser de 170-190 grams. Amb aquesta mesura al nostre forn en podem fer quatre per palangana.
Distribuïm les bolles damunt la palangana folrada amb paper de forn i les deixam tovar. Nosaltres hem posat la palangana al forn lleugerament encalentit durant tres hores.
Quan hagin ben tovat, les enfornam al forn encalentit a 180 ºC.
Seran a punt quan prenguin coloret (10-15 minuts). Alerta perquè es cremen amb un descuit!
Quan hagin refredat les ensalgam amb sucre i... ja és cuit!