Avui vos duim un gran clàssic de la cuina dolça italiana. La pasta frolla és una de les receptes bàsiques en la pastisseria de tot el país, de nord a sud. És una casta de pasta dolça a base de mantega que es molt versàtil: se'n poden fer galletes, diversos pastissos i, sobretot, les crostate. La crostata és una altra institució de la pastisseria italiana i consisteix en una base de frolla farcida de confitura o crema.
La frolla de la meva nonna era boníssima... de petit la'm menjava crua i m'encantava, la vainilla hi donava una aroma ben especial. Com vos deim, avui usam la frolla com a base per a fer una crostata, el dolç ideal per a honorar una bona confitura casolana. En el nostre cas hem fet servir una confitura que férem l'estiu passat: de mores d'esbarzer, recollides sota el sol d'agost enmig de suor i qualque escarràs. Aquesta confitura ha arredonit la recepta tradicional de la meva nonna Magliù.
Avui vos proposam la crostata de mores! Teniu la farina a punt?!
Prenem la mantega, freda de gelera, i amb un ganivet la tallam en floquets. Els col·locam en un plat i ho deixam reposar de nou a la gelera durant almanco 15 minuts.
Posam la farina dins el recipient on treballarem. Hi afegim la mantega i ràpidament ho mesclam tot amb els caps dels dits: no hem d'encalentir la pasta.
Quan ens hagi quedat una mescla arenosa, hi afegim els vermells, el sucre, la pell de la llimona i un polsim de sal. Ho pastam fins que tot quedi incorporant, mantenint la cura per no encalentir la pasta.
Feim de la pasta un pa que embolicam amb pel·lícula transparent. El deixam reposar a la gelera durant almanco 1 hora.
Prenem el pa reposat i l'estenem ajudant-nos d'un aprimador -vos podeu ajudar de paper de forn per evitar que no s'aferri. En aquest cas en comptes d'un aprimador hem usat una botella de vidre refredada a la gelera. Estenem la pasta fins a una gruixa de 3-5 mm. Col·locam la pasta damunt una llauna d'alumini que haurem folrat amb mantega i farina.
Damunt de la pasta hi abocam la confitura. En el nostre cas, confitura de mores feta a casa. Tallam ara trinxes de pasta usant un ganivet esmolat i col·locau-les damunt del pastís formant quadrats, així com es veu a la foto.
Enfornam el pastís a 180 ºC durant devers 40 minuts.
Quan hagi pres un bon color la treim del forn i la deixam refredar. Que booona! Se'n sent el perfum... Ja és cuit!
Consells i trucs:
- La pasta frolla que vos sobri es pot conservar al congelador sense cap problema.
- Se vos ho estimau més, podeu substituir la pell de llimona pel contingut d'una beina de vainilla.
Ingredients
Pas a pas
Prenem la mantega, freda de gelera, i amb un ganivet la tallam en floquets. Els col·locam en un plat i ho deixam reposar de nou a la gelera durant almanco 15 minuts.
Posam la farina dins el recipient on treballarem. Hi afegim la mantega i ràpidament ho mesclam tot amb els caps dels dits: no hem d'encalentir la pasta.
Quan ens hagi quedat una mescla arenosa, hi afegim els vermells, el sucre, la pell de la llimona i un polsim de sal. Ho pastam fins que tot quedi incorporant, mantenint la cura per no encalentir la pasta.
Feim de la pasta un pa que embolicam amb pel·lícula transparent. El deixam reposar a la gelera durant almanco 1 hora.
Prenem el pa reposat i l'estenem ajudant-nos d'un aprimador -vos podeu ajudar de paper de forn per evitar que no s'aferri. En aquest cas en comptes d'un aprimador hem usat una botella de vidre refredada a la gelera. Estenem la pasta fins a una gruixa de 3-5 mm. Col·locam la pasta damunt una llauna d'alumini que haurem folrat amb mantega i farina.
Damunt de la pasta hi abocam la confitura. En el nostre cas, confitura de mores feta a casa. Tallam ara trinxes de pasta usant un ganivet esmolat i col·locau-les damunt del pastís formant quadrats, així com es veu a la foto.
Enfornam el pastís a 180 ºC durant devers 40 minuts.
Quan hagi pres un bon color la treim del forn i la deixam refredar. Que booona! Se'n sent el perfum... Ja és cuit!