Les galletes d'oli o d'Inca han esdevingut un símbol que tots els mallorquins lluïm amb orgull. Des dels seus orígens a mitjan segle XIX al forn de Can Guixe d'Inca, han encativat generacions de mallorquins (i d'estrangers!). És una recepta realment fàcil de fer a nivell d'execució, únicament necessita que se'n respectin els temps de tou.
En aquest cas hem fet servir llevat fresc, massa mare feta a casa, la que s'usa per a fer pa (ben prest vos direm com fer-lo!). Tanmateix, podeu fer servir llevat premsat de forner. Fent servir massa mare els temps de tou són més llargs, mentre que amb el llevat premsat ho podreu enllestir tot en un horabaixa. Amb aquestes mesures surten dues palanganes ben plenes de galletes d'oli.
No fa falta dir que aquestes galletes són boníssimes totes soles o acompanyant dolç (crema de xocolata, mel, confitura...) o salat (sobrassada, cuixot...). D'allò més versàtil!
Fetes les presentacions, què trobau si ens hi posam?
Començam per dissoldre el llevat en part de l'aigua tèbia (mig tassó), amb dues cullerades de farina.
Ho deixam tovar. Amb massa mare farà falta almanco 1 hora, però si feim servir llevat premsat amb 20 minuts ja bastarà.
Afegim els líquids, la farina -a poc a poc- i ho pastam tot. Ens ha de quedar una pasta que no s'aferri, però que no sigui massa forta.
Ho deixam tovar dins el bol tapat amb film transparent fins que dobli el volum. Amb massa mare, hem de tenir paciència (8-10 hores). Amb llevat premsat, bastaran 1-2 hores, segons la temperatura ambient.
En haver tovat la primera vegada, rompem el tou (tornam a pastar-ho) i ho deixam reposar 2 hores (30 minuts per a la pasta amb llevat premsat).
Aprimam la pasta damunt la superfície de feina, deixant mig dit de gruixa.
Amb un motlo (un tap de plàstic, un tassó de licor...) feim les formes redones, de la mida que més ens agradi.
Col·locam les galletes dins una palangana de forn, i les hi deixam tovar fins que doblin el volum (1-2 hores).
En haver ben tovat, les punxam amb una forqueta o escuradents i les enfornam a 150ºC amb el forn ventilat, ja que ens interessa treure'n la màxima humitat possible.
Passada 1 hora, en tenir un bon coloret, les treim.
En haver refredat les tancam dins un pot de vidre hermètic, o en qualsevol altre recipient. Si les teniu ben tancades, vos aguantaran la mar de dies com si fossin acabades de fer!
Ingredients
Pas a pas
Començam per dissoldre el llevat en part de l'aigua tèbia (mig tassó), amb dues cullerades de farina.
Ho deixam tovar. Amb massa mare farà falta almanco 1 hora, però si feim servir llevat premsat amb 20 minuts ja bastarà.
Afegim els líquids, la farina -a poc a poc- i ho pastam tot. Ens ha de quedar una pasta que no s'aferri, però que no sigui massa forta.
Ho deixam tovar dins el bol tapat amb film transparent fins que dobli el volum. Amb massa mare, hem de tenir paciència (8-10 hores). Amb llevat premsat, bastaran 1-2 hores, segons la temperatura ambient.
En haver tovat la primera vegada, rompem el tou (tornam a pastar-ho) i ho deixam reposar 2 hores (30 minuts per a la pasta amb llevat premsat).
Aprimam la pasta damunt la superfície de feina, deixant mig dit de gruixa.
Amb un motlo (un tap de plàstic, un tassó de licor...) feim les formes redones, de la mida que més ens agradi.
Col·locam les galletes dins una palangana de forn, i les hi deixam tovar fins que doblin el volum (1-2 hores).
En haver ben tovat, les punxam amb una forqueta o escuradents i les enfornam a 150ºC amb el forn ventilat, ja que ens interessa treure'n la màxima humitat possible.
Passada 1 hora, en tenir un bon coloret, les treim.
En haver refredat les tancam dins un pot de vidre hermètic, o en qualsevol altre recipient. Si les teniu ben tancades, vos aguantaran la mar de dies com si fossin acabades de fer!
2 thoughts on “Galletes d’oli”