Un dels plats protagonistes de l'estiu mallorquí. Patates, albergínies, carabassons i tomàtigues combinats de la manera més senzilla i més gustosa.
Abocam dins una greixonera amb un tassó d'oli d'oliva la ceba, els alls i les tomàtigues pelades tallades a cantons. Hi afegim una bona grapada de sal. Si hi posam cap pell de tomàtiga no és cap problema, però haurem de filtrar la salsa abans de fer-la servir.
Encenem el foc amb poca força fins que comenci a coure. Anam remenant de tant en tant perquè no s'aferri. Quan la tomàtiga s'hagi fusa, podem capolar-ho tot amb una capoladora de braç.
Deixam coure la salsa capolada fins que minvi i torni espessa al punt que ens agradi. Rectificam de sal i pebre bo al nostre gust.
Mentre la salsa cou, preparam les hortalisses. Pelam les patates i les tallam a rodanxes no massa primes; les deixam dins aigua salada. Tallam també a rodanxes el mateix per les albergínies i els carabassons, sense pelar-los. Salam bé les llenques d'albergínia perquè vagin amollant l'amargor.
Posam un parell de dits d'oli a un calderó, i començam per fregir-hi un o dos pebres vermells tallats a trinxes. En ser cuits, els reservam.
Fregim ara les patates amb un parell d'alls.
En ser cuites les deixam degotar sobre paper absorbent.
Feim un sostre de patates dins una greixonera.
Afegim dues cullerades generoses de salsa damunt les patates.
Fregim les tallades d'albergínia i n'eliminam l'excés d'oli.
De les albergínies, en feim un sostre damunt les patates. Feim el mateix amb el carabassó, posant una mica de salsa entre sostre i sostre.
En tenir tota la verdura col·locada dins la greixonera, hi abocam la salsa que ens ha quedat i hi afegim les trinxes de pebre vermell. Hi donam el toc final enfornant-lo 10-15 min a 200 ºC.
Com que el tumbet d'avui és plat únic, el completam fregint unes tallades de verderols que hem enfarinolat. També hi diuen molt bé la rajada, uns ous fregits o qualque tallada de carn.
El tumbet és més bo si el deixam reposar un parell d'hores o un dia sencer. És obligat acompanyar-lo d'un bon pa mallorquí per poder fer mulletes en la salsa. Ja és cuit!
comensals 0