La pasta, reina de la cuina italiana. Vos presentam la recepta que podeu fer servir per a mil formes de pasta diferents: tagliatelle, taglierini, lasagne...
Empolvoram una post de fusta amb farina. Feim un volcà amb la farina per a la pasta, i posam enmig els ous. Trencam els ous d'un amb un i començam a pastar incorporant la farina.
Pastam vigorosament per almanco 10 minuts, amb la part interna del palmell.
Una vegada obtinguda una pasta homogènia l'embolicam amb pel·lícula transparent i la deixam reposar per almanco mitja hora.
De la pasta reposada en feim dues meitats. Una d'aquestes la tornam a embolicar en pel·lícula transparent mentre treballam l'altra, per evitar que s'assequi.
Començam a estirar una de les meitats que hem fet, ajudant-nos d'un aprimador.
Continuam a aprimar la pasta fins que arribem a la gruixa desitjada. Això ho podem fer amb l'aprimador o bé amb la màquina per la pasta. Amb un aprimador la pasta adquireix una rugositat especial, però cal molta més força i temps que no amb la màquina. Ara bé, no tothom té la màquina a casa.
Una vegada estirada la pasta la tallam així com vulguem. En aquest cas hem fet tagliatelle, que fan 1 cm d'ample i 1-1,5 mm de gruixa. La majoria de màquines per aprimar la pasta duen incorporat el complement per fer tagliatelle.
Bullim les tagliatelle en aigua abundant i salada, i les feim coure per 2-3 minuts (no més!).
La combinació preferida de la meva nonna Edda de les tagliatelle és amb el ragù... tot un clàssic de la cuina italiana!