El producte estrella de la Pasqua mallorquina, amb un cosí germà a l'illa de Sardenya
Trempam la carn amb oli d'oliva, sal, pebre bo i pebre bord. No tengueu por de la sal! Feim el mateix amb els pèsols.
Seguim per fer la pasta. Si feim les mesures senceres (aprox. un quilo de farina), ens convé pastar dins un bon ribell. Si en tenim, és bona idea fer servir una pastadora automàtica. En qualsevol cas, començam per mesclar els ous amb els líquids i el saïm, i ho treballam fins que el saïm es comenci a fondre. Aleshores anam afegint la farina a tandes, fins que la pasta es desferri de les parets.
Començam a fer les panades. Damunt d'un quadrat de paper de forn, hi col·locam una bolla de pasta (d'uns 55-60 grams per a una panada mitjancera).
Amb els dits gros i senyalador (o sigui, el polze i l'índex) anam donant forma a la base de la panada, mentre feim girar el quadrat de paper damunt la taula.
Ens hem d'assegurar que la base sigui prima (sense que es rompi) i ampla.
Com la base és a punt, la farcim amb les tallades i la verdura. Personalment, m'agrada fer un sostre de carn a baix i un tapall de pèsols a damunt. Si vos hi agrada, hi podeu posar un pessic de sobrassada (a la part de dalt, així es fondrà durant la cocció). No faceu curt: una bona panada ha de ser fer afavorida!
A part, aprimam un bocí de pasta que servirà de tapadora. El col·locam damunt els pèsols i pessigam la pasta perquè s'ajuntin la tapadora i la base.
Feim el pessic. A cada casa s'usa més fer una casta de pessic o un altre. Jo vos mostr així com el feim a ca nostra, la mar de coriós.
Així que les anam enllestint, col·locam les panades damunt d'una llauna de forn, sense separar-les del paper.
Abans d'enfornar-les, feim un parell de forats a la tapadora amb un escuradents, perquè pugui sortir el vapor durant la cocció. Les enfornam durant 1 hora a 180 ºC.
És important que el forn no sigui massa alt, perquè la carn pugui coure bé. Sabreu que són cuites en tenir un bon coloret ros per damunt, i quan l'oloreta del forn sigui irresistible!
Només queda tastar-les... acabades de fer són mel! Arribaran al dimarts del Pancaritat? Molts d'anys!