Unes coques esponjoses, ideals per acompanyar una tassa de xocolata o per berenar els dematins.
Fonem dins el bol el llevat amb l'aigua tèbia i un parell de cullerades de farina. Ha de quedar una pasta aferradissa, com veis a la imatge. Tapam el recipient i el deixam tovar almanco una hora.
Mentre el preferment tova, posam una olla al foc i bullim les patates amb la pell. En ser cuites les pelam i les passam dues vegades per un passapuré.
Quan el preferment hagi tovat, començam a fer la pasta.
Mesclam el preferment, els ous, el sucre, el saïm i la patata. Amb les mans ho integram tot. El saïm ha d'estar a temperatura ambient, en grapejar-lo una mica se fondrà.
Afegim farina de força a poc a poc, la que prengui (aprox. mig quilo). Hem de pastar una bona estona, fins que la pasta sigui ben elàstica. Si ens és massa enganxosa podem untar-nos les mans amb una mica d'oli d'oliva.
Una vegada la pasta és a punt, la col·locam en un recipient per al primer tou. En el nostre cas hem fet servir un caixó a posta, que té tapadora i la pasta no s'asseca. Altrament podem posar la pasta en un recipient tapat amb paper film. La deixam tovar fins que dupliqui o tripliqui el volum.
Després d'un grapat d'hores la pasta haurà ben tovat. El temps depèn molt de la temperatura; nosaltres l'hem tenguda dins el forn lleugerament encalentit (no més de 50 ºC) i han fet falta dues hores.
Tornam a pastar lleugerament i feim bolles de pasta, grosses com vulgueu. Per a fer coques d'una bona mida les bolles poden ser de 170-190 grams. Amb aquesta mesura al nostre forn en podem fer quatre per palangana.
Distribuïm les bolles damunt la palangana folrada amb paper de forn i les deixam tovar. Nosaltres hem posat la palangana al forn lleugerament encalentit durant tres hores.
Quan hagin ben tovat, les enfornam al forn encalentit a 180 ºC.
Seran a punt quan prenguin coloret (10-15 minuts). Alerta perquè es cremen amb un descuit!
Quan hagin refredat les ensalgam amb sucre i... ja és cuit!